Η περιοχή γύρω από τη βίλλα Αμαλία στα Χανιά Κρήτης

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία της περιοχής, είναι η αρχαία πόλις-κράτος «Απτέρα» που βρίσκεται περίπου 2,5 χλμ. μακριά, στην κορυφή του λόφου στην πλαγιά του οποίου είναι κτισμένη η βίλλα Αμαλία. Η "Απτέρα" απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την νότια ακτή του κόλπου της Σούδας, και 13 χιλιόμετρα απο την πόλη των Χανίων.

Λόγω της δεσπόζουσας γεωγραφικής της θέσης, η πόλις ήταν πανίσχυρη από την Μινωική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο, όταν και σταδιακά άρχισε να φθίνει. Καταστράφηκε από σεισμό που έγινε τον 7ο π.Χ. αιώνα. την ίδια περιοχή βρίσκεται και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που χτίστηκε τον 12ο αιώνα και λειτουργούσε έως το 1964.

Η «Απτέρα» Σήμερα

Η «Απτέρα» ευρίσκεται σε υψόμετρο 150 περίπου μέτρων πάνω από τη θάλασσα, έχει πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας και το Ακρωτήρι από Βορρά, τα Λευκά Όρη στο Νότο, το χωριό Καλύβες και το τουρκικό Κάστρο «Ιντζεντίν» ανατολικά ενώ τα Χανιά ευρίσκονται δυτικά, και είναι μερικώς ορατά. Η περιοχή σήμερα συντηρείται και προστατεύεται από την Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Μερικά κτίσματα μέσα στο μοναστήρι διατηρούνται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπως ένα παρεκκλήσι και ένα κτίσμα δύο ορόφων με κελιά. Η γύρω περιοχή περιλαμβάνει ακόμα τμήμα τέμπλου από τον 5ο π.Χ. αιώνα, Ρωμαϊκά λουτρά και τμήματα τέμπλων Δωρικού ρυθμού.

πληροφορίες από τη βικιπαίδεια

Αποστάσεις

 • κοντινότερη παραλία

  1.5 km
 • μαγαζιά

  6 km
  στη Σούδα ή στις Καλύβες
 • cafe/bar

  1 km
  στο Καλάμι
 • το χωριό Άπτερα

  1.5 km
  Παντοπωλείο
  και 3 ταβέρνες
 • αεροδρόμιο

  24 km
  Χανιά